Економіка

НБУ дозволить випускати електронні гроші небанківським фінустановам

Body:

Національний банк України розглядає можливість надання небанківським фінансовим установам права випускати електронні гроші.

Про це повідомила прес-служба НБУ в мережі Facеbook.

«Україна працює над наближенням законодавства у сфері платіжних систем до європейських практик. В даний час НБУ розглядає питання про надання права небанківським фінансовим установам здійснювати випуск електронних грошей», – йдеться у повідомленні.

За інформацією, такий підхід дозволить наблизити українське законодавство у сфері платіжних систем до європейських практик.

У прес-службі пояснили, що для цього необхідно встановити певні вимоги для небанківських фінансових установ-емітентів електронних грошей. Йдеться про статутний і власний капітал, а також механізм захисту засобів, отриманих в обмін на електронні гроші, що відповідає рекомендаціям Директиви ЄС 110.

Директивою ЄС 110 передбачена можливість випуску електронних грошей іншими фінансовими установами, окрім банків, за певних умов. Серед них –  ліцензування діяльності, внесення до реєстру, наявність первинного капіталу не менше 350 тис. євро, а також забезпечення захисту коштів, отриманих в обмін на випущені електронні гроші.

Разом із тим, враховують перелік платіжних послуг, що їх планує надавати небанківська фінансова установа.

Раніше стало відомо про те, що Нацбанк спростив міжнародним платіжним системам вхід в Україну. Зокрема було змінено базовий набір можливостей для функціонування в Україні міжнародних систем інтернет-платежів.